Butik

Har du nogensinde oplevet at træde ind i en butik, uden helt at have noget særligt i tankerne, men blot for at kigge rundt? Og oplevede du tilfældigvis, at en butiksansat pludselig kom hen til dig, og gav dig lyst til at løbe skrigende bort?

Nogle af dem siger ikke noget. De står bare der, og glor på en. Det er altså vildt ubehageligt, og man kan næsten ikke undgå at blive lidt for bevidst om sig selv. Andre smider lige en hurtig ”Kan jeg hjælpe med noget?” kommentar. Igen synes jeg det er et irriterende pres at blive pålagt. Kan de ikke se, at jeg blot er nysgerrig og gerne vil se mig lidt omkring? Så snart de kommer hen til mig på den måde, føler jeg mig presset til at træffe et valg. Eftersom jeg ikke engang ved hvilke af deres produkter jeg finder interessante, så bliver det nok ikke et valg, der kommer til at tjene butikken penge. Tværtimod plejer jeg at lade mig presse ud i at tænke ”De har nok ikke noget jeg gider have” og så smutter jeg. Jeg skal bare væk fra det der pres, og det kan kun gå for langsomt.

Men hvorfor gør de det? Man skulle da tro, at det var i butikkernes interesse, at folk kunne tage sig god tid til at kigge rundt og blive inspireret til at købe noget. Men jeg tror faktisk det bunder ud i en misforståelse af konceptet omkring ”god service”. Ja, det er vigtigt at medarbejderne står til rådighed, og kan hjælpe folk med spørgsmål: men de skal ikke tvinge deres hjælpsomhed ned i halsen på en.

Hvis du tager ind i en dyrere herretøjsbutik, så er oplevelsen en helt anden. Her bliver man møde af kompetente mennesker, der hjælper én lige med det samme, og som ikke præsenterer deres service på en irriterende og ubrugelig måde. Det samme ser vi på mange finere restauranter. Jeg er altid positivt overrasket, når min tjener kan anbefale en prosecco til mit måltid, og senere fortælle hvilken vin der vil passe bedst til min dessert. Igen er det personens kompetencer og reelle villighed til at hjælpe der skinner igennem.

Så i de almindelige butikker synes jeg, at vi skal gøre noget ved service niveauet, så det igen kan blive behageligt at handle. Der er to muligheder, og jeg kan som sådan acceptere begge modeller. Enten så optræner vi de ansatte, så de har et kompetence niveau og en selvtillid der gør, at de virkeligt kan hjælpe kunderne, og ikke bare står og siger ting fordi det er deres arbejde. Og ellers så lader vi dem blive stående bag disken, og lader folk komme hen til dem, hvis de har spørgsmål. Den her mellemting er der ikke nogen, der er tjente med.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here